Öz Güveninizi Nasıl Arttırırsınız?
Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Özgüven aynı zamanda kendimizi her hali ile kabul durumudur. Kendini her hali ile kabul eden kişi her hali ile sever. Özgüven insana sonradan eklenen bir özellik değildir. Kendini her haliyle sevmeyi başaran insan, içindeki zaten olan özgüveni tekrar aktifleştirebilir.
Gelin kısa bir öykü ile kendi özgüvenimizdeki etkimizi görmeye çalışalım.
Vakti zamanında bir bilge karşılaştığı her olaydan ve her varlıktan bir şeyler öğrenebileceği düşüncesi ile yıllarca yolculuk yapmış .Gerçekten de her gördüğü olaydan bir ibret dersi çıkararak yolculuğuna devam etmiş. Bir gün bir köpek çıkmış karşısına;
Bilge köpeğin bir su kenarında dilini sarkıtıp beklediğini fark etmiş ve çok susamasına rağmen suya yaklaşmayan köpeği izlemeye başlamış. Bilge, köpeğin niçin suya yaklaşmadığını düşünürken köpek suya yaklaşıp korku dolu gözler ile geri kaçmış. Bilge, köpeğin suda kendi yansımasını görüp kaçtığını ve bu yüzden de çok susamış olduğu halde su içemediğini fark etmiş. Köpek belki yüz kere suya yaklaştığı halde her seferinde gerisin geri kaçıyormuş. Ta ki kendi yansımasından korkmayı bırakıp kendini suyun içine atıncaya kadar.
Bilge, köpeğin kana kana su içtiğini gördükten sonra, rahat bir nefes alıp düşünmeye koyulmuş. ”Acaba, bu köpekten ne öğrendim?” diye kendine sorduğunda cevap; “Demek ki bir varlık kendi kendinden korkmayı bırakıp korkusunun üstüne giderse, hayatta başarılı olabilir. Bazen kişinin elini kolunu bağlayan, yalnızca kendi kuruntularıdır. Zaten insanın en büyük engeli, yine kendisidir.”
Sanırım bu öyküden hepimizin üzerinde düşünüp çıkaracağımız dersler var. Öncelikle biraz düşünmek için kendinize zaman ayırmanız ve sonrasında vermiş olduğum sizi özgüvenli bir insana dönüştürecek 4 maddeyi okumanızı tavsiye ediyorum.
1- Konfor alanınızdan Çıkın;
Elbette rahatımız ve konforumuz bizim için önemlidir. Fakat sizde taktir edersiniz ki bir şeyleri başarmak istiyorsak, ki özelliklede bu durum özgüvenimizi elde etmekse hayatımızdaki bazı şeylerin üstüne gitmek için konfor alanımızdan çıkmamız gerekiyor. İnsan ancak kendi konfor alanını terk ettiğinde yeni fikirlere ve davranışlara kendini açmış olur.
Konfor Alanı Nedir? Kişinin alıştığı, kanıksadığı çevre ve ortamdır. Her insanın kendi çevresinde rahat ettiğini ve bu rahatlığın rehaveti ile başka etkinlikler yapmak istemediğini biliriz. Fakat bu rahatlık, kişiyi durağan kılar ve gelişimine engel olur. Unutmayın ki duran her şey sabit kalmaz daha da geriye gider.
Özgüven kazanmak istiyorsanız? İlk önce Konfor alanını terk etmeyi göze alabilecek bir, cesarete sahip olmalısınız. Aksi takdirde özgüven sadece istediğiniz fakat elde edemediğiniz bir durumun ötesine gitmez.
2- Korkularınızdan Korkmayın;
Başta anlattığım öyküdeki köpek mecbur kaldığı için korkularının üzerine gitti ve nihayet başarıya ulaştı, değil mi? Peki aynı şeyi biz neden yapamayalım?
Hayatınızda özellikle tekrar tekrar yaşadığınız kısır döngüleriniz varsa, altında yatan muhakkak korkularınız da var demektir. Korkularınızın üstüne gitmedikçe bu döngülerden kurtulamayacağınız da kesindir. Hayatta risk almadan ve korktuğun şeylerin içinden geçmeden ilerlemen neredeyse imkansızdır.
Özgüven kazanmak ve bu hayatta ilerlemek istiyorsanız, risk almayı bilmeli ve korkularınızın üstüne gitmelisiniz. Tıpkı bir kaplumbağa gibi risk alıp kafanızı güvenli ortamınızdan çıkarmalı ve ilerlemelisiniz. Hayatınızda bir şeyleri değiştirmediğiniz sürece; Dününüz nasılsa, bu gününüz öyle, bugününüz nasılsa yarınınızda aynı bugün gibi olacaktır. Korkularınızın listesini çıkarın ve her birinin sırası ile içinden geçin.
3- Hayatındaki Gerçekten Doğrularınızı Savun;
Hep sorulan bir sorudur; Kendi istediğin hayatımı yaşıyorsun? yoksa birilerinin sana çizdiği hayatımı yaşıyorsun? Hayatta kendi gerçek doğruların yoksa, her zaman sana başkalarının çizdiği doğruları yaşarsın. Hatta çoğu zaman da doğru olduğunu düşünsen de, eleştirilmekten yada sevilmemekten korktuğun için kendi doğrularını savunamasın.
Özgüvenini elde etmek için; Kendi düşüncelerini savunmalısın. ”Hayır” demeyi öğrenmelisin. Fakat bunu yaparken, yeri geldiğinde kendi düşüncelerinin yanlış olduğunu görüp fikrini değiştirmenin de bir özgüven belirtisi olduğunu da unutmamalısın.
İlişkilerimizde, başka kişilerle sürekli bir şekilde fikir alışverişi yaparız. Her zaman karşı tarafın düşüncesinin gerçekten de makul olmadığını fark edersiniz. İşte böyle bir durumda, özgüven kazanmak istiyorum diyen insanlara yakışan en güzel davranış biçimi, bu yanlış düşünce karşısında kendi düşüncelerini savunabilmektir. Yanlış olduğunu düşündüğün bir görüşü sırf ötekileştirilmemek yada sevilmemek, dışlanmak gibi korkulardan dolayı suskunlukla karşılamak önce kendinize olan saygınızı yok eder, sonra özgüveninizi bitirir. Siz kendinize ve doğrularınıza inanmadıkça kimsenin size inanmasını bekleyemezsiniz.
4- Kimseye Zarar Vermediğin Sürece Her İstediğini Yapabilirsin;
Hz. Aişe “Ne güzel Medine kadınlarının utanma duyguları, onların öğrenme arzularına engel olmuyor”
Elbette insanlar özgürce istediklerini yapabilmeli fakat başkalarına zarar verip rahatsız etmeyeceği sürece. İstediklerini öğrenebilmeli diledikleri gibi yaşabilmelidirler.
Genelde özgüven eksikliğimiz varsa, en küçük arzumuzu bile, başkalarına zarar vermeyecek kadar masum olmasalar da yapamayız. Burada kıstas başkalarının nazarında kötü olmamaya çalışmak değildir. Özgüven sahibi olmak isteyen kişi; bu dünyada başkalarının hakkına, hukukuna, tecavüz etmemek şartıyla istediği, her şeyi yapabileceğini kendi kendine telkin etmelidir.
Sevinç Karakaya
Benzer Makaleler
Yeter ki geçinmeye niyetin olsun/Özel Röportaj: Takip Medya
Yeter ki geçinmeye niyetin olsun Evlilik kurumundaki birçok sorun, karı-koca...
”BEN” Olmak İçin Çok Mu Geç?
''BEN'' OLMAK İÇİN ÇOK MU GEÇ ? Yaşantımızdaki her şey yolunda gibidir yada...