İlişkinizdeki Çatışmaları 5 Adımda Çözün
Sadece evliliğimizde değil, hayatımızda ilişki halinde bulunduğumuz pek çok kişi ile zaman zaman çatışmalar yaşayabiliriz. Bu çatışmalara çözüm bulunmadığında ise ilişkiler ciddi çıkmazlara girebilir. Hayatınızın ve evliliğinizin çıkmaza girmemesi için bu çatışmaları nasıl çözeriz? Mesela kimimiz tartışmaktan kaçarız. İsteriz ki çevremizdeki hiç kimse ile aramızda tartışma olmasın, eşimizle hiç tartışmayalım.
İletişim karşı karşıya geldiğimiz de başlar, eşimiz yada çocuklarımızla yaşadığımız çatışmalar çok doğaldır. Bu çatışmaların doğal olduğunu kabul etmek atacağımız en büyük adımdır. Önemli olan ise bu çatışmaları nasıl sağlıklı bir şekilde çözüme vardıracağımızdır. Sağlıklı çözüm için ilk önce yapıcı davranış içinde bulunmak şarttır. Eşinizi kırmak yerine, soruna odaklanın sorunu çözmeye çalışın.
Çatışmalarda Yapıcı Tavır İçinde Olun;
Çatışma denince akla kişiler arası uyumsuzluk gelir. Kişinin kendi ihtiyaçları, çıkarları veya istekleri diğer kişilerle uyuşmadığında çatışma olur. Eşler arası çatışma sebeplerine baktığımızda ise, Aynı anda farklı programlar yapmak, evin ortak hesabından farklı şeyleri satın almayı isteği, ailelerle olan ortak zaman geçirme ve ziyaret süreleri, çatışma sebeplerinden birkaçıdır. Eşinizle aranızda farklı değerlerde de çatışmalar olabilir. Önemli olan, çatışmayı yıkıcı değil de yapıcı şekilde çözmeye odaklanmaktır. Bunu yapmak sevdiklerimizle aramızda gücenme ve diğer olumsuz duyguların oluşmasını engeller. Sorundan ziyade ”Olan oldu bundan sonra neler yapabiliriz” bakış açısı içinde olunmalıdır. Uzlaşılacak orta yolu bulacak adımlar atılmalıdır. Bir seçenekte sizin isteğinize ağırlık veriliyorsa, başka seçenekte eşinizin arzularına ağırlık verilmesi en sağlıklı izlenecek yoldur.
Tartışmalardan korkmadan, sağlıklı bir şekilde iletişime girerek nasıl çözüme ulaşabiliriz? İşte size 5 Adım;
Birinci Adım; Söylemek istediklerimizi, özellikle karşı tarafın itiraz edeceğini biliyorsak dolandırarak aktarabiliriz. Eşinize söyleyeceklerinizi açıkça ve kısaca söylemelisiniz. Mesela ”Bu Kumandayı şimdi ben kullanmak istiyorum”.
İkinci Adım; Sadece istediğiniz konusunda ısrar etmek karşı tarafı tatmin etmeyeceği için bir anlam veremez ve istekleriniz çoğu zaman eşinize anlamsız gelebilir. Yapmanız gereken isteklerinizi nedenleri ile birlikte belirtilmenizdir. Burada en sık yapılan hatalar istekleri saldırgan bir tutumla bağırarak, tehdit ederek söylemek ya da istekleri hiç dile getirmemektir.
İsteklerimizi Dile Getirirken Nelere dikkat Etmeliyiz?
*Ben dilini kullanmamaya dikkat edin. ”Benim, benim isteklerim, benim olan gibi”
*İsteklerinizi nedenleri ile birlikte ve somut olarak söyleyin.
*Eşinizin isteklerinin sizi nasıl engellediğini anlatın.
*Eşinizin ne istediğini de dikkatlice dinleyin. Yani o kişinin yüzüne bakın; sözünü kesmeyin; zihninizden ona vereceğiniz yanıtı değil, onun söylediklerine odaklanın.
*Savunmacı ve saldırgan bir tavırdan uzak durun.
Benim danışanlarıma tavsiyelerimden biri ise; söyleyeceklerinizi ve onun verdiği tepkileri tıpkı bir film senaryosu yazar gibi yazın, ve sonra olmuş gibi zihninizde bu filmi canlandırın. Tabi bu filmde olumsuz bir sahne olmasın. Sonrada; ”Bu yada daha iyi bir şey, şimdi benim için ve ilgili herkesin, en yüksek iyiliği adına tümüyle doyum verici ve uyumlu yollarla gerçekleşiyor” diye tekrarlayın. Hani siz en iyi sahneyi hayal edin sonrada her şeyi ilahi akışa bırakın. Sonrasında da eşinize isteklerinizi aktarın.
Üçüncü Adım; Karşılıklı olarak duyguların ifade edilmesi ve denetlenmesidir. En güç ve en önemli basamaktır. Reddedilme, alay edilme gibi riskler varsa karşınızdaki size duygularını açmaz. Bu nedenle çatışmayı çözerken bunları yapmamaya çalışın. Duygunun ifadesi şöyle olabilir: ”Eve bu saatte geldiğin için çok endişelendim”, ”Geç geldiğin ve haber vermediğin için kızgınım” gibi.
Dördüncü Adım; Karşınızdaki kişiyi doğru anladığınızı ifade eden geri bildirimler yapın. ”Söylemek istediğin tam olarak şu mu….” yada ”…… Şöyle mi hissettiğini söylüyorsun, doğru mu anladım” gibi ifadelerle onun duygularını ve ne anlatmak istediğini anladığınızı vurgulayın.
Beşinci Adım; Her iki tarafın da gereksinimlerini karşılayabilen çözümleri üretmeye çalışın. Genellikle kişiler ilk çözüm seçeneğinde anlaşmaya yönelimlidirler. Ama birkaç seçenek üretip sonra aralarından birini seçmek daha doğrudur. Unutmayın ki; çatışmalarınızın sağlıklı çözülmesi ilişkinizin güçlenmesini ve aranızdaki güven duygusunun artmasını sağlar. Bunun için gayret etmeye değer.
Ve yine unutulmaması gereken tartışmalar sorun belirtisi değil birbirinizi geliştirmek, daha iyi tanımak, ve anlamak için birer fırsattır. Asıl sorun tartışmalardan kaçıp içimizde öfke, kırgınlık, kızgınlık, olarak biriktirmektir. Çünkü bu içimizde biriktirdiğimiz her negatif duygu hiç istemediğimiz bir zamanda muhtemelen patlayacaktır.
Sevinç Karakaya
Benzer Makaleler
Anne-Baba Olarak Boşanmak
ANNE - BABA OLARAK BOŞANMAK Türkiye İstatistik Kurumu, Boşanmaların yüzde 41'i,...
Kendinizi Kabul Edin
KENDİNİZİ KABUL EDİN Kendini kabullenmenin çok ayrı bir gücü vardır. Fakat çoğu...