Duygularınızı Değiştirin, Hayatınızın Şekli Değişsin
Gün içinde kendinizi ve hislerinizi takip ettiğimizde göreceksiniz ki hissettiğiniz şeyleri hayatınıza çekiyorsunuz ve ne hissediyorsanız onu yaşar halde buluyorsunuz. Bu gerçeğe inanıp inanmanız hiç önemli değil, önemli olan ne hissettiğiniz.
Tabi ki hissettiğimiz şeyler yaşamımızın gerçeği haline geldikçe hislerimiz ve düşüncelerimiz bizim için hayati önem taşıyor. Şöyle bir düşündüğünüzde gün içinde defalarca aklımıza gelen olumsuz hisleri, başımıza gelen olaylardaki duygularımızı kontrol edebiliyor muyuz? İçimizde konuşan bizi negatif hissettiren o sesi susturup, duygularımızı etki alanımıza alabiliyor muyuz?
Bu o kadar kolay değil… dediğinizi duyar gibiyim. Fakat hislerimizi ve ruh halimizdeki olumsuzlukları olumlu hale taşıyamadığımız sürece, hayatımızdaki olumsuzluklar kendini göstermeye devam edecektir. Peki Olumlu hissetmeyi nasıl başara bilir? diyorsanız. İşte size bir kaç öneri…
1- Duygularınızı Ve Kendi Gerçeğinizi İnkar Etmekten Vazgeçin;
Çoğu zaman sorunumuzun duygularımızın farkına varmak, neden kaynaklandığını bulmak çözümü kendiliğinden getirecektir. Kişinin kendi duygularının farkına varamayacağı durumlar olacağı gibi, sıklıkla yapılan hata ise; duygularınızı yok saymak, reddetmek yada bastırmaya çalışmaktır. Halbuki hissedilen bir şeyi reddetmek onun etkisini iki katına çıkarır. Yapmanız gereken korkuyorsanız bu korkuyu değiştirmek için, önce onu kabul etmelisiniz. Örneğin terk edilmekten korkan birinin bu korkuyu reddederek, düzgün bir ilişki kurması imkansızdır. Önce korkuyu kabul ve tespit etmeli sonra nedenini bulmalı ve daha sonra değiştirmeye çalışmalıdır. Duyguların farkına varmak, bu duyguları olduğu gibi kabul etmek, yerine yeni ve olumlu olanları koyabilmek için olmazsa olmazdır.
Duygularınızı bastırma eğilimine direnin. Bastırmak ve geçmesini dilemek sorunu çözmez hatta üstünü örttüğünüz her dakika için katbekat artar. İçinizdeki korkan yanınıza bir çocuğa yaklaşır gibi yaklaşın ve o duygu sizle konuşmaya başladığında, sizde ona bu duygunun değişebileceğini mantıklı ve gerçekçi bir şekilde anlatın.
2- Geçmişte Yaşamayı Bırakın, Anı Yaşamayı Öğrenin;
Bir çoğumuzun olumsuz duygularının kaynağı, geçmişte yaşadığımız olaylarının sonlanması fakat duygusal olarak halende geçmişte takılı kalmamızdır. Kendinizi asla geçmişin kurbanı olarak görmeyin, geçmiş ile olan tek bağınız yaşadıklarınızdan almanız gereken dersler olmalıdır. Geçmiş deneyimlerin geçmişte bıraktığı etkileri değiştiremeseniz de, şu anki etkilerini değiştirmek sizin elinizde bunu unutmayın. Ne düşünmek ve neye inanmak istediğinizi seçme hakkınız var.
Geçmişteki yaralarınızı düşünmektense derslerinizi almış şekilde bugünü yani yaşamak en doğru durumdur. Bunun için yapmanız gereken geçmişteki anılarla vedalaşmak, helalleşmek ve affetmektir.
3- Olumsuz Duygularınızın Neden kaynaklandığını Tespit Edin;
Neden biz bir olaya çok fazla tepki verirken, eşimiz yada başka bir arkadaşımız aynı tepkiyi vermez? Hiç düşündünüz mü? Nedeni bizim yaşanan olaya bakış açımız, ne kadar anlam kattığımız ve ne hissettiğimizdir. Duygular olaylara kattığımız anlamlardır. Ve yaşadığımız bu duygular boş değildir, mutlaka bir amaca hizmet eder. Her duygunun bir amacı bir de hedefi vardır. Sevgiliniz sizi terk ettiğinde duyduğunuz üzüntü aslında bundan sonra da terk edilirim korkusu ya da ben sevilmeye değer biri değilim kaygısı olabilir. Ve bu geçmişte yaşadığınız fakat etkisinden kurtulamadığınız bir olayın kalıntısı olabilir. Bu noktayı keşfettiğinizde olumsuz duyguları kolayca olumluya çevirebileceğinizi göreceksiniz. Bazen sadece nedeni keşfetmek tüm problemi çözmektir. Duygularınızın sizdeki referanslarını keşfetmek çok önemlidir. Nedenleri bilirsek, sonuçları değiştirebiliriz.
4- Yaşanan Her Olaya Büyük Anlamlar Yüklemeyin;
Yaşadığımız her olayın illa büyük bir anlamı olmak zorunda değil. Olaylara bakış açınız, onları nasıl anlamlandırdığınız olumlu bir ruh hali için çok önemlidir. Sizi etkileyen olayların kendisi değil, sizin onlara kattığınız korkular ya da mutluluklardır. Daha öncede söylediğim gibi, örneğin; terk edilmek arkadaşınız için sıradan bir olay olayken, sizin için hayatınızı alt üst eden, size nefes aldırmayan bir durum haline gelebilir. Bunun nedeni yaşadığınız korkularınızdır. Ve korku referanslarınızla geleceği tahmin etmek ve genellemekten kaynaklanır.
Hayatınızdaki olumsuz değil, olumlu yönlere yönlenin. Yaşanan olaylara mantık çerçevesinde ve olumlu bir mercekle bakmak ruh halini iyileştirir.
5- Kendi Değişiminizi Planlayın;
Hayatımızdaki her hangi bir projeyi, nasıl ki belli bir plana, programa ve sisteme oturtmadan başaramıyoruz, aynen öylede değişim için de bir plana ihtiyacımız var. Tabi ki değişim noktasında size yol arkadaşlığı yapacak bir uzmandan yardım almak olumlu sonuç verecektir. Kişisel gelişim yolculuğunuza ister bir uzmanla yada kendi başınıza çıkın elinizde bir planınız muhakkak olmalı. Duygu ve düşüncelerimi değiştirmek için nasıl plan hazırlamalıyım ?
Duygu Ve Düşüncelerimizde Olumlu Değişim Planı;
* Aklınıza gün boyunca gelen olumsuz düşüncelerinizin listesini yapın
* Düşüncelerinize sebep olan hangi korkularınız ve endişeleriniz. (Düşünün ve yazın)
* Düşünce ve endişelerinizin kaynağı ne olabilir. Hayatınızı gözden geçirin.
* Korkunuz ve endişeniz gerçekten değiştirmeniz gereken bir özelliğiniz ya da davranış biçimiz den kaynaklanıyorsa hemen o davranış üzerinde çalışmaya başlayın. Fark etmek bile çözümün yarısına sizi taşımaktadır.
* Korkunuz ve endişeniz başınıza sizin kontrolünüz dışında gelmiş bir olaydan kaynaklanıyorsa bu mantıksız ve gerçekdışı korkudan kurtulun. Bir şeyin bir kere olması bir daha olacağı anlamına gelmez.
* Olumsuz düşüncelerin hemen yanlarına pozitif hallerini yazın ve en azından yirmibir gün sabah akşam pozitif hallerini yüksek sesle okuyun.
* Aynı zamanda olumsuz cümleler her aklınıza geldiğinde, olumlu hallerini sesli bir şekilde tekrarlayın. Bir süre sonra olumlu düşünmeye kendiliğinden başlayacaksınız.
Sevinç Karakaya
Benzer Makaleler
Beslenmeyen İlişkiler Ölür!
BESLENMEYEN İLİŞKİLER ÖLÜR! İlişkilerin bize mutluluk vermesi için sağlıklı ve...
Evliliğe ”Evet” Demeden Sormanız Gereken 10 Hayati Soru
Evlilik kararı üzerinde düşünmemiz gereken en hayati karardır. Kafanızdaki soru...